От днес влизат в сила нормативни промени, според които Пътна полиция“

...
От днес влизат в сила нормативни промени, според които Пътна полиция“
Коментари Харесай

От днес отнемат повече контролни точки за някои нарушения на пътя

От през днешния ден влизат в действие нормативни промени, съгласно които „ Пътна полиция “ ще лишава контролни точки за нарушавания на пътя, които водят до пораждане на пътнотранспортни катастрофи. Завишава се и броят на точките, които ще бъдат взимани за редица други нарушавания, оказва се от обнародваните в " Държавен вестник " промени в Наредба № Із-2539.

Промените плануват диференциране на точките, отнемани при шофиране след приложимост на алкохол за двата нови интервала на централизация на алкохол в кръвта, от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, надлежно 8 и 12 контролни точки. При наново нарушаване се лишават 20 точки, а 15 точки ще се взимат, когато лидерът на транспортното средство откаже да му бъде осъществена инспекция с техническо средство или тест за определяне използването на алкохол в кръвта, или не извърши наставление за взимане на кръвна проба. 

Също по този начин от през днешния ден ще се лишават 10 контролни точки за придвижване в спешната лента. От Министерство на вътрешните работи означават, че придвижването в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала е извънредно рисково нарушаване заради застрашаване живота на пасажерите в спрелите наложително по някаква причина МПС и възпрепятстване придвижването на колите от избавителните служби, при положение на тежко пътнотранспортно произшествие или различен случай. 

Нарушителите, които се движат в платното за насрещно придвижване по автомагистралата, ще бъде глобявани с лишаване на 15 точки. Досега са отнемани по 10 точки, а завишаването се прави, тъй като нарушаването „ заплашва непосредствено живота и здравето на хората, пътуващи в вярно движещите се моторни транспортни средства “. За наново нарушаване ще се лишават 20 контролни точки. 

Завишава се броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на позволената оптималната скорост в обитаеми места с над 50 км/час. При наново нарушаване ще се взимат 21 точки. От Министерство на вътрешните работи изясняват, че съгласно статистиката над 30% от записаните смъртни случай са поради скоростта. За редовно превишаване на скоростта водачите ще бъдат глобявани с лишаване на 26 точки.

За погрешно изпреварване, в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването, се усилват отнеманите контролни точки от 10 на 13. Посочва се, че изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й осъществяване постоянно приключва с преден удар. Ако не е основана заплаха, само че е направено погрешно изпреварване, се лишават 10 контролни точки.

Увеличава се и броят точки, които се лишават за нарушаване на разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез. От 5 броят им става 10, защото „ това е съзнателно нарушаване с доста висока степен на заплаха “. 

По 10 контролни точки ще се лишават при неизползване на защитен колан или каска, за прекосяване при сигнал на светофара, който не позволява прекосяването, както и когато лидерът не даде преимущество на пешеходна пътека. При транспортиране на деца в нарушаване на условията ще се лишават 12 контролни точки.

В наредбата се показва още, че на водачите, които ръководят МПС, на което табелите с регистрационния номер не са сложени на избраните за това места, ще бъдат отнемани 8 контролни точки. Ако автомобилът не е регистриран по надлежния ред или е регистриран, само че е без табели с регистрационен номер, ще се взимат 10 контролни точки.

Към претекстовете на плана за промени в наредбата от Министерство на вътрешните работи показват, че задачата е „ въздържане на водачите на моторни транспортни средства от осъществяване на нарушавания с огромна социална заплаха “. Очакванията са да се увеличи превантивният резултат на нормативната уредба, с което и сигурността на придвижването по пътищата.

Причина за смяната, с изключение на да се понижи броят на нарушаванията на пътя, са настъпили промени в член 174 от Закона за придвижване на пътя, в които са посочени група от нарушавания, за които до този миг не са отнемани контролни точки. Завишен е размерът на отнеманите точки за избрани нарушавания, заради потребността за понижаване на пътнотранспортния травматизъм, се споделя още в претекстовете към плана.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР